Diecézní setkání mládeže v Hradci Králové

30.03.2015 17:30

V sobotu 28. 3. 2015 jsme se vydaly na diecézní setkání mládeže, které proběhlo v Hradci Králové. Protože by pro nás bylo velmi složité zajistit si cestu sami, vydaly jsme se společně s farníkama z Poličky, Litomyšle a okolí objednaným autobusem. Vyráželi jsme ráno v 7.00 z nádraží v Poličce. I když to zprvu vypadalo, že nám počasí moc přát nebude, nakonec se přeci jen vysvitlo sluníčko a vítr ustal. 

Do Hradce jsme dorazili kolem deváté hodiny a ihned jsme se přesunuly do Městské Filharmonie, kde se každoročně program zahajuje. Uvítáním nám byl hudební doprovod Vesmírné Kapeli (VEKA), jejíž písničky a hudební zpracování je opravdu velkolepé. Následovalo představování všech vikariátů. Poté proběhlo pasování nově zvolených vikariátních zastupců pro jednotlivé vikariáty a hned na to diskuze na téma Čistota srdce. Shlédli jsme i několik  tanečních vystoupení, které nám měly připomenout, že i když se některé věci zdají být lákavé, ne vždy musí být i správné. Po hodině a půl prosezené na sice pohodlných, ale pořád divadelních židličkách si pro nás pořadatele připravili pestrou rozvičku na jednu z křesťasnkých písní. 

Při odchodu z Filharmonie jsme dostali pitíčko a bagetu na posilněnou a instrukce na odpoledne. To bylo pro každého idividuální. Byly totiž nachystané tématické skupiny na rozdílná témata, kam se každý jednotlivec mohl přihlásit. S holkama jsme si vybraly tématickou skupinu na téma Historie 1950: záhada prvního zázraku. Ostatní ale mohli jít například na přednášku o terorismu a násilí, homosexualitě a církvi, vyrobit si vlastní hostii nebo si jít zahrát volejbal. 

Naše přednáška byla o Josefu Toufarovi, faráři, který byl za dob komunismu zatknut za údajné spiknutí. Určitě všichni z vás znají příběh hýbajícího se křížku v Čihošti.  O tom, zda šlo o nafingovanou událost, nebo se v malém kostelíku stal opravdu zázrak se dá bavit opravdu hodně dlouho, po dvou hodinách povznášení různých názorů jsme se stejně nedozvěděli jak to skutečně bylo. Ovšem přednáška byla opravdu skvělá a jsem ráda, že jsme si vybraly zrovna tuto.
Po přednáškách následovala adorace, eucharistický průvod a na konec celého dne úžasná mše. 

Po mši jsme se všichni vydali ke svým autobusům a zamířili plni nových zážitků směrem domů. 

 

Na tomto setkání mládeže jsem byla tento rok po druhé a opravdu vám můžu tuto akci jen a jen doporučit. Nejen, že se dozvíte mnoho nových a užitečných informací týkající se naší církve, ale seznámíte se s fajn lidmi, popovídáte si se starými přáteli nebo se dozvíte o kupě nově plánovaných akcích. Tak na nic nečekejte a vyražte s námi i příští rok. !! :)) 

Aneta Konečná