Květen 2014

03.11.2014 20:03

Milí mladí přátelé,

 

tento měsíc začíná celosvětovým Týdnem modliteb za duchovní povolání (5. až 11. května). Protože naše diecéze prožívá Rok povolání, rád bych každého z Vás poprosil, abychom společně přidali ještě jeden týden. A to konkrétně modlitbu růžence, která se tak hodí k měsíci květnu, tradičně mariánskému.

 

Prosím Vás tedy, abyste se v libovolném květnovém týdnu každý den od neděle do soboty pomodlili jeden desátek růžence za kněžská a řeholní povolání v naší diecézi. Věřím, že i jediný desátek v celém společenství diecéze dojde u Pána vyslyšení. Proto k této modlitbě zvu i Vaše rodiče, prarodiče a další blízké

 

Růženec není příliš oblíbený u lidí, kteří ho dobře neznají a mají s ním malou zkušenost. I mně v mládí připadal zdlouhavý, zdálo se mi možná vhodnější modlit se vlastními slovy. Navenek to totiž vypadá, že v růženci jde jen o automatické opakování předem daných veršů. Ve skutečnosti to tak není. Růženec je modlitbou meditativní, spojenou s mimořádně velkým požehnáním. Jeho řád je prastarý a mnoha staletími osvědčený způsob, jak se skutečně soustředit na pravou osobní modlitbu.

 

Cílem tedy není pozornost k významu každého slova. Jejich opakování nám naopak vytvořit jakýsi prostor, v němž můžeme rozjímat o spáse a o svém životě ve světle jednotlivých biblických tajemství i o konkrétních úmyslech. Můžeme odevzdat svou mysl Bohu skrze Matku Boží a spolu s ní, nestavět do popředí jednotlivé věty, které Pán stejně zná dříve, než je vyřkneme, ale prodlévat celým srdcem a duší v Jeho blízkosti, prosit, chválit Ho a naslouchat Mu.