Listopad 2014

23.11.2014 10:32

Milí mladí přátelé,

 

každý člověk, ať si to uvědomuje, nebo ne, je Bohem stvořen k Jeho obrazu a podobě. Má nesmrtelnou duši, která vždy tíhne k Bohu jako ke svému zdroji a cíli. Je to základní povolání k lidské důstojnosti, které dostáváme všichni bez ohledu na víru či vyznání.

 

Křesťan, tedy ten, kdo přijal Krista skrze křest, dostává k tomuto základnímu povolání ještě něco navíc: je to pozvání následovat Krista tím, že se mu snažíme vědomě podobat. Mezi křesťany si Pán dále svobodně volí muže a ženy, které zve k zasvěcenému životu – aby Mu sloužili důvěrněji a v plnosti. Je to nezasloužený dar, kterého nejsme hodni. Ale právě proto, že nám Ho Pán dává ze své vůle, nemusíme se bát ho přijmout. Nic tím neztratíme, vždy jenom získáme. Náš život se stane plnějším a krásnějším. Nezůstávejme proto lhostejní k Božímu hlasu a k Jeho darům. Nevylučujme se vlastní lhostejností a obavami z Jeho Lásky, kterou nám On sám nabízí.

 

V každém životním poslání narazíte na nejistoty, pochybnosti a překážky. To platí pro manželství, život v samotě i v povolání zasvěceném Bohu. Pokud však cítíte, že Vás Pán vybral k tomu, abyste se mu odevzdali důvěrněji, buďte si jisti, že právě takto budete prožívat největší Boží blízkost. Pokud Mu zůstanete věrni.